2019-07-23 11:38:20• hírek • Nagy Tímea

Tusványos harminc! Szatmár megyei vélemény a kerek évfordulós szabadegyetemen

(Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)
(Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

A harmincadik évvel ezelőtt megfogalmazott – még ma is időszerű – célt tartjuk szem előtt: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról - így szól a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hitvallása. Az idei alkalomra Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnökeként három előadásra is meghívást kapott.

Szerdán, a 11 órakor kezdődő Nők & Nemzet címmel meghirdetett beszélgetés egyik partnere, csütörtökön, a szintén 11-től kezdődő Az iskola és a családi életre nevelés. Fából vaskarika? című beszélgetés résztvevőjeként szól a témához, pénteken 16 órától pedig A védőnői ellátás lehetőségei otthon és itthon címmel zajló programpont keretében fejti ki véleményét.

 

Milyen szerepet vállalhatnak a nők a nemzetépítésben? 

 

Mit jelent a zászlóanya kifejezés és miképp értelmezhető ez napjainkban? 2019-ben, a Külhoni Magyar Gyermekek évében milyen kiemelt felelősséget jelent az anyaság? Mit tehetünk mi nők és mit várhatunk az anyaországtól? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ a Magyar Női Unió kerekasztal-beszélgetésén, melyet immár negyedszerre szervez meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretein belül.

 

A kerekasztal-beszélgetésen részt vesz: Dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa; Dr. Fehér Éva, TEK főtanácsos, vezető főorvos; Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Egri község (Erdély) polgármestere. Moderátor: Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke.

 

Az iskola és a családi életre nevelés. Fából vaskarika?

 

Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány előadásán és beszélgetésén kiderül, mennyire fér össze a hazai iskolarendszer, az oktatási stílus, a pedagógiai szemlélet a családi életre való neveléssel. Erősíti-e a családi köteléket az iskolai nevelés? Esik-e (elég) szó a szülő-gyermek, illetve a testvéri és a házastársi kapcsolatokról? S vajon ennek az iskolában a helye? Ezekről és ezekhez kapcsolódó témákról beszélget Egri község polgármestere a további meghívottakkal: Csíky Csengele, a Magyar Szülői Szövetség elnöke; Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója; Solymosi Alpár unitárius lelkész. Moderátor: Szalay Zsuzsanna pszichológus.

 

A védőnői ellátás lehetőségei otthon és itthon

 

Ezzel a címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést közösen a Csíki Anyák Egyesülete a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével. A témához hozzászólnak: 

Székely András kutatásvezető, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), Népesedési Kerekasztal koordinátora

Várfalvi Marianna szakpolitikai elemző, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

Márton Zsuzsanna elnök, Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Egri község (Erdély) polgármestere

Pataki János alelnök, Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Sógor Enikő klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser, Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Dr. Gergely Orsolya szociológus, egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, Csíkszereda

 

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort július 23-28. között szervezi meg a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: